De favoriet van Anneke

De familie Martin van het bedrijf Valdecuvas (letterlijk Vallei der Grotten) heeft zich vanaf +/- 1940 tot 2013 alleen bezig gehouden met de productie van olijfolie.

Rond 2013 hebben zij de ambitie opgevat om ook toonaangevende wijnen te gaan produceren. Daartoe heeft de 3e generatie van de familie een aantal wijngaarden gekocht die alle in de Gouden Driehoek (tussen de dorpen La Seca, Serrada en Rueda) van de Rueda liggen, aan de linkeroever van de Duero. Op dit moment beslaan de zes wijngaarden meer dan 125 ha en liggen op ongeveer 750 meter hoogte.  Valdecuevas produceert werkelijk schitterende Verdejo’s.  Dit komt mede door het microklimaat van de wijngaarden; warme zomers afgewisseld met koude winters.  In de zomerperiode is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht groot. De bodem is leemachtig/zanderig. Het alluviaal zorgt voor het benodigde grind voor de druivenstokken.De Verdejo druiven van deze pago’s (wijngaarden) staan garant voor frisse wijnen met een mooie fruitsmaak.

 

Over de wijn: Intens, elegant en compleet qua karakter en balans. Licht opgevoed in Frans eikenhout. Traditionele witte wijnbereiding (plukken, persen, (temperatuur gecontroleerde alcoholische gisting, rijping). Koele vergisting in micro-tanks en grote eiken vaten, op zoek naar een perfecte combinatie van aroma’s van Verdejo druiven met de vergrijzing in eikenhout. Voor een periode van 6 maanden sûr lie (op gisten) op hout. Gemaakt van 100% Verdejo met houtlagering.

Verhaal achter het etiket: Ook deze cuvée heeft een glanzend label met gouden opdruk, met weer de terugkerende opdruk van wijnstokken in het label. De stijl die Valdecuevas gekozen heeft, in combinatie met het donkere glas en de dikte van deze fles, heeft een prachtige uitstraling. ‘Cuvée’ betekent letterlijk ‘vat’ of ‘tank’ in het Frans. Omdat deze wijn korte houtopvoeding heeft gehad noemen ze deze hun ‘Verdejo Cuvée‘. 

Witte wijn – Vol, romig en complex (frisse stijl). Strogele wijn met groene zweem. Intens, elegant en complex. Rijp wit fruit met elegante met elegante minerale tonen. Fris, pittig en licht rokerig. Mooie structuur, zijdezacht mondgevoel.

Lekker bij rauwe en gestoomde vette vis met citrus, gegrilde en gebakken schaal- en schelpdieren met frisse kruiden, gebakken zwezerik in olie en gegrild kalfsvlees en witvlees met frisse accenten. Ook goed met frisse salades met warme bereiding van vis, lichte crèmesoepen met gekookte groenten en witschimmelkazen.