Glengoyne Legacy Series Chapter Two 2020, 18 y.o., 21 y.o. & 30 y.o.

Met de Legacy Series vertelt Glengoyne het verhaal achter de rijke geschiedenis van deze fraaie Highland distilleerderij. Elk jaar wordt er – middels een limited edition whisky – een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de Legacy Series. Vorig jaar eerde men Cochrane Cartwright met Chapter One. In 2020 volgt Chapter Two, deze editie is een hommage aan Peter Russell die vastberaden vasthield aan ‘The Glengoyne Way’.

The Legacy Series

De Legacy Series vertellen de fascinerende verhalen over de rijke geschiedenis van de Glengoyne Distillery.
Elk jaar wordt er een nieuwe limited edition uitgebracht waarbij er een duidelijke link valt te ontdekken tussen het verhaal, het recept en de proefnotities.

Glengoyne Legacy Series Chapter Two 2020

In 1869 koos Cochrane Cartwright er voor om het distillatieproces te vertragen (Unhurried) en daarna introduceerde hij sherry-vaten om de whisky op te laten rijpen. De vooruitstrevende ideeën van Cochrane zijn – tot op de dag van vandaag – bepalend geweest voor de ontwikkeling van de Glengoyne Distillery. Dit verhaal wordt verteld in Chapter One van The Legacy Series.

Peter Russell
Het volgende hoofdstuk – Chapter Two – wordt 134 jaar later aan het verhaal van Glengoyne toegevoegd. Toen ging Peter Russell’s levenslange droom in vervulling; een eigen distilleerderij.

The Glengoyne Way
Door Glengoyne te beschermen tegen de steeds veranderende trends zorgde Russell ervoor dat Glengoyne vasthield aan Cartwright’s oorspronkelijke visie; ‘The Glengoyne Way’.

Er werd geïnvesteerd in het vervaardigen van speciaal voor Glengoyne gemaakte vaten en het onderzoek naar verschillende rijpingsprocessen. Hiermee hebben Peter en zijn familie ertoe bijgedragen dat de Glengoyne distilleerderij floreerde. De whisky’s van Glengoyne zijn en blijven uniek en worden wereldwijd liefkozend omarmd door de whiskyliefhebbers.

Chapter Two
De Legacy Chapter Two is samengesteld uit first-fill-bourbon- en refill-sherryvaten. Elke druppel van deze heerlijke limited edition belichaamt Peter’s combinatie van vooruitstrevendheid en respect voor traditie!

Proefnotities

Kleur: Lichtgoud.
Neus: Heerlijk fruitig in de neus.
Smaak: Ananas, perziken, honingmeloen en een snufje kaneel.
Finish: Lang en zoet met een droge toon aan het einde.

Glengoyne 18yo

Door het gebruik van first-fill en refill sherryvaten voor de rijping, krijgt de whisky subtiele tonen van sherry. Dit begint al in de geur waar gedroogde fruitschillen de boventoon voeren, dit gaat gepaard met honing en vanille met een subtiel zoetje van marsepein. De fruitschillen komen ook in de smaak en afdronk terug, dan ook met de tonen van butterscotch, koffie en walnoten. In de afdronk gaat het fruit gepaard met mout en karamel.

Elke nieuwe slok is er één met nieuwe ontdekkingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glengoyne 21yo

De Glengoyne 21yo werd in februari 2007 opnieuw uitgebracht als de belangrijkste whisky in het kernassortiment van de distilleerderij. Deze nieuwe versie is uitsluitend gerijpt op sherryvaten van Europees eiken, zoals wel blijkt uit de rijke mahonie bruine kleur. De oudere 21yo had minder sherry invloeden; slechts de helft van de vaten was Europees eiken en de whisky had daardoor een lichtere kleur.

Toen Glengoyne de 21yo opnieuw uitbracht, was het belangrijkste doel om deze expressie duidelijk onderscheidend te maken en als een luxe whisky te presenteren. De fles ziet er nog steeds hetzelfde uit maar de traditionele kartonnen koker is vervangen door een mooie doos. Het feit dat de 21yo voor 100% sherry gerijpt is, is al een luxe op zich omdat sherryvaten aanzienlijk duurder zijn en daarom meestal slechts met mate worden gebruikt. De sherry invloed is intens maar het karakter van de distilleerderij schijnt er nog doorheen.

De neus van deze whisky is rijk aan cacao, kruidnagel, kaneel en donkere vanille, Engelse kerstcake, tonen van rozijn, gekonfijte sinaasappelschil en donkere rum. Het olieachtige mondgevoel blijft in de lange afdronk aanwezig.
Een rijke en elegante whisky met merkbaar grote sherry invloed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glengoyne 30yo

Deze zeldzame expressie heeft gedurende drie decennia op uitsluitend met de hand geselecteerde eikenhouten sherryvaten gerijpt in de traditionele magazijnen van de distilleerderij.

Slechts 6.000 flessen uit slechts 13 vaten zijn er gebotteld en wereldwijd beschikbaar.

Proefnotities:

Pittige tonen van pruimencompote, kaneel, kruidnagel en rijke tonen van kersen, marmelade, rum & rozijn.