Onze keuzes

Beychevelle

Grand Bateau

Grand Bateau - Rouge
Grand-Bateau-Blanc

Beychevelle wordt wel het Versailles van de Médoc genoemd vanwege het prachtige kasteel en de schitterende tuinen. Het kasteel ontleent zijn naam aan het strijken van de zeilen ( baisse voile) van de passerende schepen op de Gironde als eerbetoon aan de eigenaar, admiraal Jean-Louis Nogaret de la Valette. Beychevelle is een wereldwijd geliefde wijn en nu eigendom van de fa. Castel en Suntory, de
Japanse drankengigant. De draak op de boeg van het zeilschip is voor veel Aziatische wijnliefhebbers een extra stimulans voor aankoop. Een 4e Grand Cru Classé van formaat.

Mölsheim Riesling – Rheinhessen,

BattenfeldSpanier 2019

Mölsheim Riesling - Rheinhessen, BattenfeldSpanier 2019

De druivenstokken staan aangeplant op geclassificeerde ‘Erste Lage’ en ‘Große Lage’ wijngaarden rond Mölsheim. Dit zijn de koelste wijngaarden van het domein. Het onderhouden van de bodem van kalksteen met een dunne laag grind is erg arbeidsintensief. Jaarlijks moeten en tonnen aan bijgekomen kalksteen worden verwijderd. Daartegenover verzorgt het steenachtige terroir een geweldige minerale expressie in deze Riesling. De fruitaroma’s zijn bescheiden aanwezig in deze elegante en spannende wijn. De aandacht gaat uit naar delicate tonen van vuursteen en kruiden ondersteund door frisse zuren.

Domaine Hubert Lamy

Saint Aubin “La Princée” 2016

Frankrijk kent een nieuwe generatie wijnmakers die met de ervaring van toen en kennis van nu wijn maken met een geheel eigen signatuur. Olivier Lamy, de zoon van Hubert, is zo’n voorbeeld. De opvallende frisse stijl waarin fruit centraal staat gecombineerd met een intense mineraliteit maken zijn wijnen tot tête de l’appellation. Het familiedomein bestaat al sinds 1640. Olivier maakt nu met veel passie de wijnen verdeeld over 4 verschillende appellaties: Saint Aubin, Santenay, Puligny Montrachet, en Chassagne Montrachet. Voor de witte wijn geldt dat zij zowel de alcoholische als de malolactische gisting op fust ondergaan. Een hout opvoeding van 12 maanden maakt het geheel af. Een aantal wijngaarden heeft behoorlijk oude stokken, sommige zelfs van 70 jaar oud. Olivier is 7 dagen te vinden in de wijngaard waar hij met een niet aflatende ijver experimenteert met snoeitechnieken, plantdichtheid en bodem analyses. Zijn wijnen vinden hun weg naar alle grote tafels in de wereld, van Hong Kong tot Noorwegen.

Bouzeron Aligoté

Domaine de Villaine 2016

Het dorpje Bouzeron staat geheel in het teken van die andere Bourgognedruif de Aligoté. De producenten in deze op een heuvel gelegen enclave achter het plaatsje Chagny hebben onder aanvoering van Aubert de Villaine de kwaliteit omhoog gestuwd naar een geheel eigen appellatie, die van Bouzeron. De meeste Aligotéwijnen verdwijnen naamloos in het bekende aperitiefdrankje Kir en zijn het feitelijk niet waard zonder een scheutje zoete crême de cassis te drinken. Het zijn slechts een handvol producenten in Bouzeron die een echte culinaire wijn maken waarin overeenkomsten met de beroemde buren uit Chablis gemaakt kunnen worden. Het domaine A&P de Villaine staat eenzaam aan de top van deze gedreven wijnboeren en siert de wijnkaarten van vele driesterrenrestaurants waaronder die van het nabijgelegen Lameloise in Chagny.

Domaine Dupont-Fahn

Meursault “Les Tillets” 2018

Raymond Dupont Fahn is misschien wel het beste voorbeeld van een nieuwe generatie wijnmakers, die de traditie van wijn maken zoals de ouders en grootouders vonden dat het moest overboord gooit. ‘Ik wil pure wijnen maken. Niet log en zwaar, maar fris mineralig en springlevend’ aldus Raymond terwijl hij ons weer een prachtige Meursault Tillets inschenkt. Een wijnmaker die weet wat hij wil en ook weet dat zijn wijn altijd uitverkocht is en daarmee zijn visie dat Meursault ook een wijn kan zijn die jong erg lekker is, onderstreept. Wil je een alleen maar vette wijn, dan moet je niet bij Raymond zijn.

 

Château Cantemerle

Haut-Médoc

5e Grand Cru Classé 2016

In een boomrijkpark, in verschillende stijlen gebouwd château dat zijn naam ontleend zou hebben aan het ‘zingen’ van de Merle, een groot kanon dat de Fransen hier tijdens de 100 jarige oorlog afvuurden op de Engelsen. Deze 5e Cru Classé bezit een vrij elegante, zelden echte diepe of geconcentreerde smaak, met fris fruit, (rood en zwart), kruidigheid en ferme. Het contact wordt gedurende een jaar beheerst toegepast via voor 33% nieuwe vaten.  Deze 5e Cru Classé bezit een elegante smaak die opvalt vanwege de zachtheid met fris fruit, kruidigheid en een heerlijk elegante finale.

 

 

Domaine Vacheron

Sancerre Rouge – Loire, 2018

Overgrootvader Maurice Vacheron startte ooit met het cultiveren van een aantal wijnstokken in Sancerre. Het was zijn zoon Jean die zich daadwerkelijk richtte op het produceren van wijn. Hij deed dit destijds al met veel oog voor de pure expressie van het terroir in de Sauvignon Blanc. Iets wat het domein hedendaags nog hoog in het vaandel heeft staan. De zonen van Jean, Denis en Jean-Louis, bouwden het domein verder uit en kenden daarnaast ook een belangrijke rol toe aan de
aanplant van Pinot Noir. Vandaag de dag zijn het de twee neven Jean-Laurent en Jean-Dominique, zoons van Denis en Jean-Louis die het werk van de eerdere generaties voortzetten. Zij hebben het domein naar het huidige, zeer hoge, kwaliteitsniveau getild. De kelders bevinden zich in het charmante Sancerre, gelegen op een heuveltop. De wijngaarden liggen voornamelijk in het oosten van Sancerre; grotendeels op Silex bodems, en gedeeltelijk op een bodem van zachter kalksteen en klei. Op het domein wordt volledig biodynamisch gewerkt.