Pol Roger

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d5/Pol_Roge...

In 1849 wordt het Champagnehuis gesticht door Pol Roger, het eerste familielid van inmiddels vijf generaties dat het bedrijf heeft gekend. Hun goede reputatie is onder andere terug te voeren naar twee waarden die centraal staan: Uitblinken en onafhankelijkheid. Al vijf generaties lang wordt er gewerkt met dezelfde passie en is men loyaal aan de oorspronkelijke visie en strategie. Even strikt en secuur in de selectie met wie ze werken, als in de selectie van de druiven waarmee wordt gewerkt. De familieleden zijn van begin tot eind nauw betrokken bij het proces. Zij beslissen over de uiteindelijke blend die aan de oorsprong ligt van deze Champagne. Het huis is gevestigd in Épernay, in het hart van de streek. Het bezit is uitgebreid tot 90 hectaren, uitgestrekt over Épernay en de directe omgeving. Bijzonder aan dit huis zijn de zeer diepe kelders van maar liefst 7 km lang. Er is dus genoeg ruimte om de vinificatie langzaam te laten verlopen en de wijn tussendoor lang te laten rusten. Ieder druivenras wordt apart gevinifieerd.  De remuage gebeurt, in tegenstelling tot alle andere Grandes Marques, nog volledig met de hand. De dosage daarentegen gebeurt met de nieuwste technieken voor een zeer secure werkwijze. De Champagnes van Pol Roger blinken uit in stijl en finesse en kennen allemaal een zeer fijne en aanhoudende mousse.

De wijngaarden van Pol Roger strekken zich uit over 3 districten in de Champagnestreek:

Montagne de Reims: Een heuvelachtig gebied tussen Reims en Épernay. Hier staat voornamelijk Pinot Noir aangeplant. De Pinot Noir die Pol Roger verwerkt wordt dan ook veelal hier verbouwd.

Vallée de la Marne: Begrensd door het dal van de rivier Livre, gaan de zuidelijke hellingen van Montagne de Reims over in de Vallée de la Marne. Vallée de la Marne volgt van Épernay tot voorbij Château- Thierry de rivier de Marne. De Pinot Meunier die gebruikt wordt in de Champagnes van Pol Roger komt veelal van cru’s uit dit gebied.

Côte des Blancs: Ten zuiden en zuidwesten van Épernay vindt men de Côte des Blancs. Deze bank van kalksteen en krijt vormt één geheel met Montagne de Reims en bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit verschillende heuvelruggen. De wijngaarden op de helling hebben zowel een oostelijke, zuidoostelijke en zuidelijke expositie. Op de hellingen met oostelijke expositie wordt vrijwel uitsluitend Chardonnay aangeplant. De Chardonnay gebruikt in de Champagnes van Pol Roger komt veelal van cru’s uit dit gebied.

 Pol Roger Brut Réserve

Pol Roger Brut Réserve – Épernay

Een blend van gelijke delen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Deze druiven zijn afkomstig uit 30 verschillende percelen. Vervolgens wordt er 25% reservewijn toegevoegd om de Champagne te produceren. De Champagne Brut Réserve rijpt na vinificatie nog vier jaar in de kelders. Dit leidt tot een gebalanceerde en complexe Champagne met florale en fruitige tonen. Peer, mango, kamperfoelie en jasmijn verrijkt met wat vanille en brioche. Een combinatie van fruit en specerijen blijft de neus nog lang na prikkelen. In de mond vormen smaken van gekookt fruit, bijenwas en acaciahoning een harmonieus samenspel. Een wijn vol balans in body en frisheid. Pol Roger is door Drinks International uitgeroepen tot ‘Most Admired Champagne Brand 2019’.

 Pol Roger Sir Winston Churchill 2009

Pol Roger Sir Winston Churchill – Épernay

Een eerbetoon aan Sir Winston Churchill (een familievriend) vol eigenschappen die hem konden bekoren in een goede Champagne; robuust, met een volwassen karakter vol body. Een goed bewaard familiegeheim, waardoor de exacte blend niet bekend is, maar deze wijn was ongetwijfeld in de smaak gevallen bij Sir Winston Churchill. Ook nu nog onderhouden beide families een goede relatie. Een Champagne met een levendige, witgouden mousse. In de geur tonen van boter en brioche en aroma’s die neigen naar zoetig gekookt fruit, gedroogd fruit en kweeperen. Aangevuld met smaken als amandelen en hazelnoten, later aangevuld met nougat en pistachenoten. Geel fruit vormt een frisse tegenhanger. Het smaakpallet vindt een mooie balans in zuren en soepelheid met een zijdezachte structuur, gevolgd door een prachtige finale.